Een kat adopteren van onze opvang, de eerste stap

Leuk dat u op zoek bent naar een kat. Het is belangrijk dat u goed over nadenkt voordat u aan een kat aanschaft. Er komt meer bij kijken dan alleen onderdak, eten en drinken bieden aan uw kat. Wij adviseren u dan ook om te kijken op www.LICG.nl.  Hier vindt u allerlei informatie over de aanschaf en verzorging van een dier maar ook belangrijk, wat een dier u maandelijks kost aan verzorging zoals voer, medische kosten, speelmateriaal etc.

Het is belangrijk dat u zich van tevoren realiseert wat de verzorging van een huisdier allemaal met zich meebrengt. Wat bijvoorbeeld als u op vakantie gaat, wat als u gaat verhuizen, wat als het dier gedrag laat zien wat niet wenselijk is etc.

Als u dit allemaal voor een kat kan bieden, kan de zoektocht beginnen naar uw ideale spinner.

Adopteer een kat

Waar kan ik de beschikbare katten van de opvang vinden?

Alle katten die in aanmerking komen voor adoptie kunt u vinden op: Katten (dierenbescherming.nl).

Op deze site kunt u ook zien of de kat van uw keuze nog beschikbaar is voor adoptie, misschien al gereserveerd is voor adoptie door iemand anders, of al geadopteerd is.

Als de kat van uw keuze nog beschikbaar is kunt u ons een mail sturen om uw interesse kenbaar te maken: info@dierenopvangoss.nl

Als wij uw mail hebben ontvangen sturen wij u een informatieformulier toe wat u ingevuld terug moet sturen naar de opvang. Dit formulier wordt door ons gebruikt als eerste screening voor het vinden van een juist passend thuis voor de kat. Let wel: jonge katten tot een leeftijd van zes maanden worden niet als vrijgezelle kat geplaatst, u dient dus zelf al een kat te hebben of u moet kiezen voor een koppel jonge katten.

U krijgt van ons altijd binnen 3 werkdagen antwoord op uw mail.


Hoe is de werkwijze van de opvang?

Als uit de screening blijkt dat u en de kat van uw keuze een mogelijke match kunnen zijn wordt u door ons uitgenodigd voor een kennismaking met de kat. Als de kat in een gastgezin verblijft wordt u via mail, met een bcc naar het desbetreffende gastgezin, uitgenodigd voor een kennismaking.

Tijdens de kennismaking met de kat wordt alles verteld over de kat wat er bij de opvang of het gastgezin bekend is over de kat. Dit geld voor medische zaken, gedrag van de kat, alle positieve en negatieve zaken worden verteld. Tijdens de kennismaking beoordelen wij of u de kat kunt bieden wat hij/zij nodig heeft en of de kat bij uw verwachtingen past.

Ons beleid is dat wij geen jonge katten tot een leeftijd van zes maanden als vrijgezelle kat plaatsen. Voor de goede ontwikkeling van jonge katten hebben zij een andere kat als voorbeeld nodig. Dit komt de fysieke en mentale gezondheid ten goede en verkleint de kans op ongewenst gedrag aanzienlijk. Om een jonge kat te adopteren, dient u zelf al een kat te hebben of u moet kiezen voor een koppel jonge katten.

Als wij denken dat u en de kat een match zijn kan de kat in veel gevallen meteen mee naar huis. Het kan natuurlijk zijn dat u de kat liever op een ander moment ophaalt omdat u misschien nog wat spullen aan moet schaffen. Wij gaan dan met u in overleg om tot een passende oplossing te komen.
Als wij denken dat de kat en u geen juiste match zijn wordt de kat niet herplaatst. Het komt het welzijn van de kat niet ten goede als er een mismatch wordt gemaakt.
Wel geven wij u de mogelijkheid om ook kennis te maken met de andere katten die in de opvang verblijven, het kan best zijn één van de een andere katten een betere match met u is.

Zijn er kosten aan verbonden als ik een kat wil adopteren?

Het herplaatsen van een kat is niet kosteloos, als u één of meer kat van onze opvang wilt adopteren zijn daar kosten aan verbonden. Er is een kostenverschil tussen het adopteren van een jonge kat, een volwassen kat of een seniorkat. Bekijk de tarieven die onze opvang voor adoptie hanteert in onze tarieven .

Op het moment dat er een match is tussen u en de kat kan de kat in principe meteen met u mee naar huis. Mocht u er nog even over na willen denken of wilt u graag een tweede kennismaking voordat u een besluit neemt, dan kan dit besproken worden.

Een kat die u adopteert vanuit onze opvang is voorzien van een vaccinatie, een geregistreerde chip, preventieve behandeling tegen wormen en vlooien en is de kat steriel gemaakt. Als u kiest voor één of meer jonge katten van de opvang zijn deze mogelijk nog niet steriel, u krijgt dan een doorverwijsformulier mee voor de aan de opvang verbonden dierenartspraktijk DAP Berghem. Met dit doorverwijsformulier kunt u de kat kosteloos laten behandelen als zij een leeftijd van 5-6 maanden hebben. Als u liever naar uw eigen dierenartspraktijk gaat kan de opvang slechts een gedeeltelijke vergoeding bieden voor het steriel maken van de kat.

De opvang biedt voor elk dier wat geadopteerd wordt een gezondheidsgarantie van twee weken, wordt het dier binnen de eerste twee weken na adoptie ziek, dient u contact op te nemen met de opvang.

Op het moment van overdracht tekent u een plaatsingsovereenkomst en een kopie van onze huisregels, uitzonderingen op de huisregels worden meegenomen. In onze huisregels wordt er uitgebreide uitleg gegeven over bovengenoemde zaken.


Bieden jullie een proefperiode aan?

In een voorkomend geval kan er, op initiatief van de opvang, een proefplaatsing worden aangeboden. De reden van proefplaatsing en de termijn van proefplaatsing wordt op de huisregels vermeld.

Steun Dierenopvang Maasland

Wilt u de zorg voor onze dieren ondersteunen?
Een gift is erg welkom.
Elke euro komt ten goede aan de zorg voor onze dieren.

Dank u voor uw bijdrage!Vacature asielmedewerkers

We hebben op dit moment meerdere betaalde vacatures beschikbaar!
Lijkt het jou leuk om ons team te komen versterken?
Lees dan snel verder en kijk welke vacatures wij beschikbaar hebben.

Zwerfdieren, hond en kat samen


vacatures asielmedewerker