Volg ons

Contact

Dierenopvang Maasland

Aengelbertlaan 30
5342 LA Oss
Telefoon: 0412-638497

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag van
11:00 t/m 15:00 uur

Zaterdag van 11.00-16.00 uur

Op zon en feestdagen zijn wij gesloten

Zwerfkat of een verwilderde kat?

Regelmatig krijgen wij bij de opvang telefoontjes van mensen die overlast ervaren van zwerfkatten die in hun wijk of op hun terrein rondlopen.
Een algemene vraag die wij krijgen is: “ik wil de katten hier gewoon weg hebben, wat er mee gebeurd is niet mijn probleem, ik heb er alleen de overlast van, kunnen jullie de katten niet ophalen?”

Veelal gaat het dan om katten die wel een eigenaar hebben maar die een leven hebben waarin zij de vrijheid hebben om naar eigen believen naar buiten en naar binnen kunnen bij de eigenaar.
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat een eigenaar voorkomt dat zijn huistijger een zwerfkat wordt: het chippen en registreren van de kat kan dit probleem oplossen.
Jammer genoeg is het nog steeds niet bij wet verplicht gesteld om katten te voorzien van een geregistreerde chip.

   

De beste oplossing voor dit soort “zwerfkatten” is zorgen dat zij in uw tuin of op uw terrein geen toegang hebben tot voedsel in welke vorm dan ook. Ook een container met afval die niet goed afgesloten is kan voor katten een aantrekkelijke plek zijn om rond te snuffelen.

Er zijn echter ook katten die zogenoemd “verwilderd” zijn.
Dit zijn katten die of uit verwilderde poezen zijn geboren, of het zijn katten die als jong kitten weinig of geen sociaal contact hebben gehad met mensen en daardoor mensen moeilijk of niet kunnen accepteren als een sociaal onderdeel van hun leven. Ook een gewone huiskat die de weg niet meer naar huis kan vinden kan uiteindelijk verwilderen.
Deze verwilderde katten krijgen een band met de locatie waar zij beschikking over voer hebben.
Hierdoor worden het katten die voor hun voedselvoorziening vaak wel afhankelijk zijn van mensen maar weinig of geen sociaal gedrag naar mensen vertonen.

Voor een dierenopvang is het erg moeilijk om zulk soort katten op te vangen voor herplaatsing: een kat als deze is vrijheid gewend, is niet sociaal naar mensen en ervaart van het verblijf in een opvang extreem veel stress.
De meeste opvangcentra hebben een non- euthanasie beleid ten aanzien van verwilderde katten.
Het wegvangen en euthanaseren van de katten heeft ook geen nut, er is immers een voedselbron in de wijk of op het terrein aanwezig waardoor de leeg gekomen plek snel wordt ingevuld door andere zwerf of verwilderde katten.

De beste oplossing voor zulke zwerf of verwilderde katten is het neutraliseren van de katten (hiermee wordt voorkomen dat er nog meer katten worden geboren), chippen en registreren van de katten en ze daarna weer terug plaatsen op de locatie waar zij gevonden zijn.
Door het neutraliseren van de katten wordt veel overlast zoals vechtpartijen vanwege territoriumdrift en het krijsen en vechten van de katten tijdens krolse periodes, voorkomen.
Door het chippen en registreren is een kattenpopulatie te volgen.

Als een opvang dan ook nog samen met de bewoners van een wijk of het terrein tot overeenstemming kan komen dat er een redelijk voedselaanbod is op een veilige afgeschermde plek kunnen ook deze katten een leven leiden waarin zij kwaliteit van leven hebben en weinig tot geen overlast meer veroorzaken.

Mocht u een probleem ervaren met katten in uw wijk of op uw terrein, neem dan zeker contact op met het dichtstbijzijnde Dierenopvangcentrum of Dierenbeschermingsorganisatie in uw omgeving.
Samen kunnen zij met u er mogelijk voor zorgen dat de overlast beperkt wordt en dat de katten een waardig kattenleven kunnen leiden!